Tämän mielenkiintoisen ohjeen bongasin uusimmasta Glorian ruoka&viini lehdestä. Heti ohjeen nähtyäni ajattelin, että tätähän pitää kokeilla. Välillä on hyvä perehtyä hieman eksoottisempiinkin makuelämyksiin. Tämä vuosi on meillä ollut sellainen eksoottisten elämysten vuosi. =) Tämä ohje sinäänsä oli todella mielenkiintoinen, koskapa minä henkilökohtaisesti a) en siedä rusinoita, b) enkä varsinkaan luumuja ja c) enkä pidä sinihomejuustosta, mutta tää leipä oli tosi hyvää!

2160964.jpg

Tässä tulee ohjeet. Tämän leivän leipomiseen pitää varata aikaa kaksi päivää, ensimmäisenä päivänä tehdään juuri ja toisena leivotaan sitten leipä.

Ohje:

5 dl piimää

20 g tuorehiivaa

5 dl vehnäjauhoja

4 dl ruisjauhoja

2 dl grahamjauhoja

2 dl kuivattuja luumuja

2 dl kuorittuja halkaistuja manteleita (laitoin mantelilastuja)

1 ½ tl suolaa

125 g voimakasta sinihomejuustoa

Rusinajuuri:

1 dl vettä

1 dl rusinoita

½ dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

1. Valmista ensin rusinajuuri. Lämmitä vesi 50 asteiseksi, käytä apuna paistomittaria. Kaada vesi rusinoiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. (n. 22 asteiseksi)

2. Soseuta rusinavesi seos tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna juuren seistä kelmulla peitettynä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

3. Leivän valmistus. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää rusinajuuri joukkoon.

4. Alusta seuraavaksi kaikki jauhot taikinaan. Parhaan tuloksen saat yleikoneella, voimakas vaivaus tekee taikinaan kunnon sitkon.

5. Hienonna luumut pieniksi paloiksi, lisää sitten taikinan joukkoon luumut, mantelit ja suola. Jatka taikinan vaivausta yleiskoneella, kunnes se on kimmoisaa ja siinä on hyvä sitko. Lisää tarvittaessa jauhoja.

6. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. tunnin ajan.

7. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahtia ja vaivaa paloja pöydällä voimakkaasti. Kauli palat levyiksi. (30x30cm)

8. Murenna sinihomejuusto tasaisesti levyille ja kääri levyt rullalle kääretortun tapaan.

9. Nosta rullat voideltuihin leipävuokiin ja kohota niitä vielä tunti ennen paistoa.

10. Tee leipien pintaan viiltoja terävällä veitsellä. Laita leivät 250 asteiseen uuniin keskitasolle. Suihkuta vettä uuniin, jotta leipiin tulee rapea kuori. Sulje uunin luukku ja laske lämpö heti 225 asteeseen. Paista leipiä n. 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.