On se vaan niin mukavaa, kun kalenterissa on tasaisin väliajoin tällaisia mukavia juhlapäiviä, kuten runeberginpäivä. Silloin saa hyvällä omallatunnolla leipoa kaikkia ihania asiaan kuuluvia herkkuja. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein runebergintorttuja kotona. En muka koskaan ole niistä suuremmin välittänyt. MIstäköhän johtuu? Sillä itse tekemäni tortut kyllä kumosivat tuon väitteen totaallisesti, näistä tuli ihan älyttömän hyviä, vaikka itse sanonkin. Ohje on Pirkan Paras Leivontakirjasta.

Ohje:

200 g margariinia

2 dl sokeria

2 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa

2 dl (n. 110g keksinmuruja)

2 dl (n. 80g manteleita jauhettuna)

3/4 dl kevytkermaa

kiinteää vadelmahilloa/marmeladia

Kostutusliemi:

2 dl vettä

½ dl sokeria

2-3 rkl arrakkipunssia tai rommia tai muutama tippa rommiaromia

Pinnalle:

kiinteää vadelmahilloa tai marmeladia

Tomusokerikuorrutus:

1 dl tomusokeria

2 tl vettä tai sitruunamehua

1. Jauha mantelit ja keksit hienoksi monitoimikoneessa. (Itse käytin valmista mantelijauhetta. Keksit korvasin "kakkupohjan kuorella" Minulla on tapana leikata kakkupohjista päällä oleva "kuori" pois.)

2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita taikina tasaiseksi kummankin lisäyksen jälkeen.

3. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan, sekoita varovasti.

4. Lisää kardemumma, keksinmurut, mantelit ja lopuksi kerma taikinaan. Sekoita hyvin sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa.

5. Käytä mielellään ainakin ½ dl:n vetoisia tukevia ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia. (Itse käytin muffinipeltiä ja lisäksi silikonisia muffinivuokia. Voitelin kaikki vuoat kevyesti öljyllä.)

6. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella.

7. Pane jokaiseen syvennykseen n. ½ tl vadelmahilloa tai marmeladia. (paistonkestävää)

8. Paista leivoksia uunin keskiritilätasolla noin 13-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

9. Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla. Taputtele liemi pullasudilla heti uunista oton jälkeen pariin kertaan tortun päälle. (Itse en hoksannut tehdä tätä heti uunista oton jälkeen. Enkä muutenkaan saanut lähellekään kaikke lientä uppoamaan torttuihin, vaikka voitelin ne kolmeen kertaan. Eikä valmiissa tortuissa rommi maistu mielestäni yhtään.)

10. Lisää lämpimien torttujen keskelle vielä n. ½ tl vadelmahilloa tai marmeladia. Anna torttujen jäähtyä.

11. Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää nestettä vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi massa pussiin ja pursota torttujen keskellä olevan hillon ympärille renkaaksi. (Tässä kohtaa oikaisin ja ostin kaupasta valmista sokerikuorrutetta. Helppoa ja siistiä!) Anna kuorrutuksen kuivahtaa peittämättä ja tarjoa tortut hyvän kahvin kanssa.

Hyvää Runeberginpäivää kaikille!