Tälläista torttua on pitänyt jo pitkään kokeilla. Viikonloppuna sain vihdoin niin paljon aikaiseksi, että tekaisin tämmöisen. Kuva on huono, eikä tee oikeutta hyvälle tortulle. Tässä oli kivasti yhdistyttynä makuna makea ja ihanan kirpsakka sitruuna.

Ohje:

Pohja:

3 3/4 dl vehnäjauhoja

110 g voita

3/4 dl tomusokeria

1 keltuainen

ripaus suolaa

Sitruunakreemi:

2 ½ dl maitoa

1/4 dl sokeria

3 keltuaista

1 ½ rkl perunajauhoja

1 sitruunan mehu

2 sitruunan raastettu kuori

Marenki:

5 valkuaista

1 3/4 dl sokeria

1 3/4 tomusokeria

1. Valmista ensin pohjan taikina. Mittaa kaikki aineet keskenään kulhoon ja hiero käsissä taikinaksi. Taikina on valmista, kun se muotoutuu palloksi. Kääri taikina kelmuun ja anna jähmettyä n. tunti jääkaapissa.

2. Valmista seuraavaksi sitruunakreemi. Pese sitruunat ja raasta kuori. Halkaise toinen sitruuna ja purista siitä mehu.

3. Mittaa maito ja sokeri kattilaan ja kiehauta seos. Sekoita perunajauhot keltuaisten joukkoon ja kaada seos sitten kiehuvan maitoseoksen joukkoon. Sekoittele ja keitä kreemiä kunnes se sakenee. Ota pois levyltä.

4. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi levyksi, niin että saat siitä vuoanpohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 190 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia leivinpaperilla peitettynä. Poista leivinpaperi ja paista vielä 10-15 minuuttia.

5. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sitten sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Lisää lopuksi tomusokeri puulastalla sekoittaen.

6. Lisää puolet marengista sitruunakreemin joukkoon vispilällä sekoittaen ja kiehauta seos. Kaada sitten seos kuuman pohjan päälle ja tasoita pinta.

7. Levitä loppu marenki lusikalla tai pursota tyllalla tortun päälle. Paista torttua vielä uunin ylimmällä ritilätasolla krillivastuksen alla kunnes marenki saa ruskean sävyn. Älä polta!

Tarjoile kylmänä! Tortun pitää saada kunnolla jäähtyä, sitruunakreemi on paiston jälkeen vielä ihan löysää, mutta jähmettyy kylmetessään. Itse menin tietenkin leikkaamaan tortun kuumana, jolloin osa kreemistä valui ulos sisältä. Sehän ei tietenkään makuun vaikuta millään tavoin. Tämä oli aika monimutkainen resepti, mutta lopputulos kyllä oli palkitseva Hymy