Pitkästä aikaa päätin leipoa jotain hyvää. Aikani surffailin netissä ja lueskelin omia leivontakirjoja etsiessäni sopivaa reseptiä. Sitten välähti tehdä Alkesanterinleivoksia. Koulussa niitä tehtiin useinkin ja oma päättötyönikin sisälsi kyseisiä leivoksia, mutta kotona en ollut moisia aikaisemmin tehnyt. Siispä kaivelin arkistoista vanhan ja hyväksi havaitun opettajalta saadun murotaikinareseptin ja rupesin leipomaan. Kuorrutteen värjäsin keltaiseksi pääsiäisen kunniaksi.

1239712834_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä tulee ohje:

Murotaikina:

300 g vehnäjauhoja

200 g margariinia

100 g sokeria

50 g kananmunia (=1kpl)

Täyte:

n. 1 dl vadelmahilloa

(kostutukseen 2 rkl vadelmamehua)

Kuorrute:

n. 250 g tomusokeria

n. 3 rkl vettä/mehua (esim. vadelmamehua)

Itse laitoin 2 rkl vettä ja yhden ruokalusikallisen sitruunamehua. Värjäsin keltaiseksi pastavärillä. (Oikeassa Aleksanterinleivoksessa kuorrute on vaaleanpunainen. Sen saat vadelmamehusta jo itsestään, toki väriä voi syventää tipalla punaista väriä.)

1. Paloittele huoneenlämpöinen margariini yleiskoneen kulhoon ja mittaa joukkoon loput aineet.

2. Sekoita taikina nopeasti tasaiksi. Älä vaivaa! Taikina on valmista, kun se alkaa muodostua yhdeksi isoksi palloksi. Anna kovettua jääkaapissa tunnin verran.

3. Tällä ohjeella murotaikinasta voi tehdä muitakin leivoksia, kun Aleksantereita, mutta tässä yhteydessä laitan tähän tuon Aleksanterinleivoksen ohjeen.

4. Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä n. 30x40cm kokoinen suorakaide. Siirrä levy kaulimen avulla pellille ja leikkaa se sitten keskeltä puoliksi. (=2 kertaa 30x20cm palasta)

5. Paista uunin keskiritilätasolla 180 asteessa n. 7-8 minuuttia, kunnes pohjat ovat kullanruskeita. Varo polttamasta, sillä ohut pohja palaa helposti.

6. Anna pohjien jäähtyä kunnolla.

7. Ennen leivoksen täyttämistä voit kostuttaa pohjia varovasti vadelmamehulla. Täytteen hilloksi käy muukin kuin vadelmahillo, mutta aidossa alkuperäisessä Aleksanterinleivoksessa täytteenä on vadelmahilloa. Levitä hilloa ohut kerros toiselle pohjalle ja nosta sitten varovasti toinen pohja päälle.

8. Kuorrutteeseen tarvitset esim. vettä tai sitruuna/vadelmamehua n. 3 rkl ja tomusokeria n. puoli pakettia eli 250g.

9. Sekoita kuorrutteen aineet hyvin keskenään. Jos haluat tehdä leivoksen pintaan suklaalla kuvion, sulata suklaa tässä vaiheessa. Suklaa kannattaa sulattaa pienessä minikrip pussissa valmiiksi ja sitten leikata vain pieni reikä pussin kulmaan.

10. Kuvion tekemisessä täytyy olla nopea, sillä suklaa jähmettyy kylmän kuorrutteen päälle yllättävän nopeasti ja sitten kuviosta ei enään tule kaunis. Myös kuorrute alkaa jähmettyä nopeasti.

11. Kaada kuorrute leivoksen päälle ja levitä se kuuman palettiveitsen avulla tasaiseksi. Saa valua reunojen yli.

12. Pursota sulatetusta suklaasta poikkiraitoja koko leivoksen päälle tasaisesti. Vedä sitten tikulla kuvio leivoksen pintaan vuorotellen aloittaen ylhäältä ja alhaalta. Muista olla nopea!

13. Leikkaa reunoista pieni palanen pois, niin saat kauttaaltaan siistit leivokset. Leikkaa levy kuumalla veitsellä tasakokoisiksi paloiksi ja anna kuorrutteen jähmettyä kunnolla jääkaapissa ennen tarjoilua.