Vihdoinkin olen saanut aloitettua joululeivonnan. Kiirettä meinaa pukata ja se joulustressikin vaanii jo kulman takana. Piparit pitää aina saada ehdottomasti tehdä itse taikinasta lähtien. Tänä vuonna tein vain yhden pienen taikinan ja se saa luvan riittää. Tein taikinan hyväksi havaitulla ohjeella, jonka olen äidiltäni saanut. Ohjeen taikinaan löydät täältä.

1260015329_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pipareita leipoessa kannattaa ottaa taikinasta vain osa kerrallaan leivottavaksi, ettei se pehmene liikaa huoneenlämmössä. Jämäkkää taikinaa on huomattavasti helpompi käsitellä eikä se tartu niin herkästi alustaan kiinni. Paistossa kannattaa olla tarkkana, sillä piparit palavat todella herkästi.

1260015312_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Etsiskellessäni kaupasta sopivia pipari muotteja huomasin, että suuruuden hulluus lienee niihinkin iskenyt. En meinannut löytää mistään niitä perinteisiä "sopivan" kokoisia muotteja. Kaikki on nykyään niin suurta. Määrällisesti en saanut ehkä niin montaa piparia, mutta suuren kokonsa vuoksi ei niitä kovin montaa kerrallaan jaksa syödäkään =)

 

Perinteisiin joululeivonnaisiin meillä kuuluu myös taatelikakku. Sitä piti tietenkin tänäkin vuonna leipoa. Tämän kakun tein samalla ohjeella, kuin viime vuonnakin. Ohje kakkuun löytyy täältä. Tuolla ohjesivulla on kuvat kahdesta kakusta, joista ensimmäisessä olen käyttänyt rasvana oikeaa voita. Margariinia käyttämällä saa kuohkeampia kakkuja ja toisessa kakussa olenkin käyttänyt sitä. Samoin tässä tämän vuotisessa kakussa olen käyttänyt margariinia.

1260015285_img-d41d8cd98f00b204e9800998e