Halusin kokeilla tehdä itse ihan herkullisia yrttivoipatonkeja. En oikein keksinyt mitään erityisen hyvää ideaa, miten niistä saisi samanlaisia, kun kaupasta ostetut. Tein ensin yrttivoin, johon laitoin oikeaa voita, mustapippurijauhetta, paprikajauhetta, aromisuolaa ja yrttimaustetta. Voi kannattaa pehmentää sellaiseksi, että sitä voi lusikalla sekoittaa. Sitten vain sekoitetaan mausteita joukkoon maun mukaan. Minä pursotin voin leivinpaperin päälle tangoiksi ja laitoin sitten tangot pakkaseen.
Ohje:
2½ dl vettä
n. 1 rkl siirappia
n. 1 rkl öljyä
1 tl suolaa
½ pussia kuivahiivaa
2 dl grahamjauhoja
n. 4½ dl vehnäjauhoja
1. Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi.
2. Sekoita kuivahiiva grahamjauhojen joukkoon.
3. Lisää ensin veden joukkoon öljy, siirappi suola ja grahamjauhot.
4. Lisää sitten vehnäjauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla. Koska jauhojen koostumuksessa on usein eroa, niiden tarkkaa määrää on vaikea antaa. Lisää jauhoja vain sen verran, kun on tarpeen. Taikina saa olla pehmeää, mutta sen tulee kuitenkin irrota kulhon reunoilta. Anna kohota liinalla peitettynä n. ½ tuntia.
5. Jaa taikina kolmeen osaan. Kaulitse kukin osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
6. Ota yrttivoitangot pakasteesta ja laita yksi tanko kullekin taikinalevylle lyhyen sivun reunaan.
7. Kääri sitten levy rullalle, kuin käärisit korvapuustia tai kääretorttua.
8. Nipistä saumat huolellisesti yhteen ja nipistele myös patongin päät tiukasti yhteen.
9. Anna patonkien kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaisiksi.
10. Sivele patonkien pinta vedellä ennen paistoa, niin saat niihin rapean pinnan. Viillä pintaan koristeeksi muutama viilto terävällä veitsellä.
11. Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
Itselläni näiden kanssa kävi niin, että osa voista tuli patongeista ulos paiston aikana. En oikein keksi, miten sen saisi pysymään patongin sisällä kuumassa uunissa. Maku kuitenkin oli todella hyvä ja söimme heti tuoreeltaan kaksi patonkia iltapalaksi.
Kommentit