Minulla sattui olemaan jääkaapissa ylimääräisiä maitoja, joten päätin leipoa sämpylöitä pitkästä aikaa. Mitään erityistä ohjetta minulla ei näihin ole, koska yleensä leivon kaikki pullat ja sämpylät ihan näppituntumalla. Varskin sämpylä-ja leipätaikinoihin laitan sitä, mitä kaapeista sattuu löytymään.

1297102802_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Koitan nyt kuitenkin laittaa tähän jotain ohjeentapaista, jos joku muukin innostuu näitä kokeilemaan

Ohje:

8 dl maitoa

50g hiivaa

n. 1½ dl öljyä

2-3 tl suolaa

1-1½ dl tummaa siirappia

2 dl leseitä (minulla oli leseseosta)

3 dl grahamjauhoja

1 dl ruisjauhoja

vehnäjauhoja

 

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.

2. Lisää suola, öljy ja siirappi ja sekoita.

3. Lisää leseet, grahamjauhot ja ruisjauhot ja sekoita huolellisesti.

4. Lisää sitten vähitellen vehnäjauhoja samalla taikinaa vaivaten, kunnes se on kimmoisaa ja alkaa irrota kulhon reunoilta. Älä tee taikinasta kovaa, mielummin pikkuisen liian löysää. Jauhoja voi vaivata taikinaan vielä leipomisen aikana lisää, jos tarvista on.

5. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo sen jälkeen haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi.

6. Anna sämpylöiden kohta pellillä vielä n. 30-60 minuuttia.

7. Paista 225 asteissa uunissa n. 10 minuuttia.

 

Ai, että näistä tuli hyviä. Ihanan pehmeitä, mieskin tuumasi, että näähän on ihan, kun kaupan sämpylät. Ja taatusti ovat terveellisiä! =)