Pitkästä aikaa ehdin päivittämään blogia. Koko kesä on mennyt yhdessä hujauksessa ja kaikenlaista pientä puuhasteltavaa ja projektia on ollut koko ajan. Kyllä meillä ollaan siinä sivussa leivottukin ja kuvia on koneella, vaikka kuinka paljon. Ongelmana vaan on se, että suurimman osan leipomuksista teen ihan mutu tuntumalla enkä nyt sitten enään kuollaksenikaan muista, mitä missäkin on ja kuinka paljon. Meillä harrastetaan aika paljon sellaista suunnittelematonta leivontaa ja jos joku on menossa vanhaksi, siitä keksitään jotain hyvää. Aina on kaikki tullut syödyksi, mutta ihan aina ei ulkonäkö ole ollut sellaisen, että siitä olisi viitsinyt kuvia blogiin laittaa. Viime viikolla tein täytettyjä tuulihattuja, mutta niistä en ehtinyt napata kuvaa ollenkaan. Olivat niin hyviä, että menivät kuin kuumille kiville. Nyt kuitenkin yhteishyvän ohjeella mustikkapiirakkaa, joka meni melkein ohjeen mukaan. Suluissa omat muutokset ohjeeseen. (tällä kertaa ne johtuivat raaka-aineiden puutteesta)

1312191745_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Murutaikina:

7 dl vehnäjauhoja

1 pss (80g) mantelijauhetta (laitoin 80g kookoshiutaleita)

3 ½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta (laitoin reilut 3 tl, kun ei ollut soodaa ollenkaan)

2 tl soodaa

250 g sulatettua margariinia

Pohjataikina:

½ murutaikinasta (laitoin n. 1/3 ja siinäkin oli hiukka liikaa)

1 kananmuna

2 dl kuohu kermaa (mulla oli laktoositon vispikerma)

Täyte:

1 prk (500g) maitorahkaa

2 kananmunaa

1 ½ dl sokeria

250 g pakastemustikoita (mulla oli tuoreita reilusti)

2 rkl perunajauhoja (jätin pois)

 

1. Mittaa murutaikinan kuivat aineet kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Ei tarvitse vatkata.

2. Jaa taikina kahteen osaan. Itse tosiaan jätin pohjaa varten taikinaa enemmän ja otin pinnalle tulevaa murutaikinaa n. 1/3 taikinan määrästä. Pikkuisen vähemmänkin olisi riittänyt.

3. Sekoita pohjataikinan joukkoon kananmuna ja kerma. Jos pohjataikinaa jättää enemmän, kun tuon ohjeessa mainitun puoli taikinaa, voisi kermaa tai vaikka maitoa lisätä aavistuksen enemmän. Taikinasta tuli aika paksua.

4. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita rahka, kananmunat ja sokeri tasaiseksi ja kaada pohjataikinan päälle.

5. Sekoita perunajauhot jäisiin mustikoihin. Tuoreisiin mustikoihin ei tarvitse laittaa perunajauhoja. Ripottele mustikat piirakan päälle tasaisesti.

6. Murustele loput murutaikinasta piirakan pinnalle ja paista piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa n. 40 minuuttia.

7. Anna jäähtyä, leikkaa paloiksi ja tarjoile.

1312191763_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämä oli oikein maukasta, suosittelen. Itse tykkäämme kovasti kookoksen mausta, joten uskalsin korvata mantelijauheen kookoshiutaleilla. Valmiissa piirakassa ei juurikaan kookos maistunut, ainakaan meidän makuun. Äitini oli korvannut mantelijauheen ihan vain laittamalla 80g enemmän vehnäjauhoja. Tähän piirakkaan varmaan sopisi täytteeksi hyvin myös punaherukat tai puolukat.