Tämän piirakan innoittajina olivat äidiltä saadut tuoreet kotimaiset omenat ja "vaniljarahka" purkki. Aikani etsiskelin netistä sopivaa vaniljaisen omenapiirakan ohjetta ja en löytänyt mieleistäni. Niinpä sitten nappasin maukkaan kuuloisen pohjan ohjeen täältä Mansikkamäen Eben blogista. Tein tähän piirakkaan tuon kauraisen pohjan.

1317892195_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pohja:

1 dl sokeria

2½ dl vehnäjauhoja

½ dl kauraleseitä (laitoin leseseosta)

1 tl leivinjauhetta

1 dl sulatettua margariinia tai öljyä

1 dl vaniljajugurttia (laitoin ruokakermaa ja piimää)

1 kananmuna

(laitoin lisäksi 2 tl vaniljasokeria)

Täyte:

1 prk vaniljarahkaa (mulla olikin valkosuklaa-lime rahkaa)

1 dl kermaa

1 kananmuna

2 tl vaniljasokeria

2-3 omenaa

 

1. Sekoita pohjan kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää sitten joukkoon rasva, jugurtti (tai kerma) ja kananmuna ja sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.

2. Levitä taikina voidellun piirasvuoan (24-26cm) pohjalle ja reunoille.

3. Poista omenoista siemenkodat ja siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Lado siivut taikinan päälle ja halutessasi ripottele omenoiden päälle kanelia ja sokeria.

4. Sekoita täytteen vaniljarahka, kerma, kananmuna ja sokeri tasaiseksi ja kaada piirakan pinnalle. Tähän käy siis muutkin rahkat, kuin vanilja.

5. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa n. puoli tuntia. Huom! Suojaa pinta foliolla, jos se tummuu liikaa. Itse en tätä huomannut tehdä ja siksi hieman tumma pinta tuli.

 

Hyvää kyllä tuli ja pohjasta tykkäsin erityisesti, se oli sopivan kevyt tähän piirakkaan.  Makurahkojen sijasta voi käyttää ihan tavallistakin rahkaa. Itse kuvittelin saaneeni äidiltä vaniljarahkan, kun siitä nimenomaan oli puhetta. Rahka paljastui vasta tekovaiheessa valkosuklaa-limerahkaksi, joten se oli sitten sekaan laitettava. Vaniljaisuutta koitin lisätä laittamalla vaniljasokeria täytteeseen. Valmiissa piirakassa ei kyllä maistunut tuo rahkan kirpakkuus yhtään.