Bataattilaatikko on meillä kuulunut joulupöytään jo useampana jouluna. Ja ainakin omalta osaltani siitä on muodostunut ehdoton suosikki laatikoiden suhteen. Makea laatikko sopii joulupöytään, kuin nenä päähän, vaikkapa imelletyn perunalaatikon tilalle. Perunalaatikkoa meillä ei koskaan ole ollut, mutta tätä bataattilaatikkoa tulee varmasti olemaan tulevinakin jouluina.

1323860493_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taas huono pimeässä otettu kuva (ja lipsahti vähän tuota korppujauhoakin liikaa)

 

Ohje:

 

1 kg bataattia

3 perunaa

1 sipuli

1 ½ rkl tuoretta inkivääriä

1 kasvisliemikuutio

n. 1l vettä

3 keltuaista

2 dl kermaa

2 rkl korppujauhoja

25 g voita

0,75 dl siirappia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (jauhetta)

 

1. Kuori ja pilko kasvikset ja hienonna inkivääri. Laita kasvikset kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ne peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio. Keitä pehmeiksi.

2. Ota keitinvedestä talteen 1dl ja kaada loput pois. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Anna sitten soseen jäähtyä.

3. Sekoita keltuaiset ja kerma keskenään ja lisää joukkoon korppujauhot. Anna turvota muutama minuutti.

4. Sulata rasva ja lisää sitten keitinliemi, kermaseos, rasva, siirappi ja mausteet soseen joukkoon. Sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi. Seos on aika löysää.

5. Jaa massa vuokiin ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia.


Huom! Kaupoissa on nykyään saatavilla myös valmista bataattisosetta. Tosin sen käyttö ei kyllä nopeuta juurikaan laatikon valmistamista, koska kuitenkin muut kasvikset täytyy keittää ja soseuttaa.