Äitini oli tätä leipää tehnyt ja kehui hyväksi, joten pitihän se sitten itsekin ryhtyä leivän tekoon. Tämä ohje on alkuperältään peräisin yhteishyvän ruokaliitteestä 12/10. Pieniä muutoksia tein ohjeeseen sen mukaan, mitä raaka-aineita itsellä sattui olemaan.

1323860475_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Ohje:

 

5 dl tummaa olutta

50 g hiivaa (paketti)

2 dl ruisrouhetta (tai leseitä)

1 dl siirappia

1 rkl suolaa

1 tl jauhettua neilikkaa

2 tl jauhettua pomeranssinkuorta

4 dl ruisjauhoja

2 dl rusinoita (jätin pois)

100 g margariinia

9-10 dl vehnäjauhoja

 

1. Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.

2. Lisää siirappi ja mausteet joukkoon.

3. Lisää sitten ruisrouhe, ruisjauhot, rasva ja osa vehnäjauhoista.

4. Alusta taikina käsin tai koneella ja lisää vehnäjauhoja sen verran, että saat kimmoisan hyvin leivottavan taikinan.

5. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

6. Leivo taikinasta haluamasi mallisia leipiä. Itse tein kaksi pitkänomaista limppua. (Tästä olisi tullut ehkä kolmekin, tuli aika muhkeita noista mun limpuista.)

7. Anna leipien nousta vielä liinan alla, tee pintaan viillot ja paista niitä sitten 200 asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia.

 

Täytyy kyllä sanoa, että oli oikein hyvää leipää ja heti tuli puoli limppua syötyä iltapalaksi. Maku sopii hyvin jouluun, mutta ei kuitenkaan ole liian jouluinen, etteikö voisi muulloinkin tehdä.