Vihdoinkin sain niin paljon aikaiseksi, että otin valokuvia kakkupohjan valmistuksesta ja laitan nyt sitten tänne oikein kuvalliset ohjeet ja muutamia vinkkejä, jotka itse olen hyviksi havainnut. Laitan tähän peruskakkupohjan ohjeen, jota on sitten helppo muokata sopivan kokoiseksi kananmunien määrän mukaan. Itselläni on käytössä digitaalinen vaaka, jolla mittaan aina kaikki aineet gramman tarkkuudella. Nämäkin ohjeet ovat tarkempia grammoina, mutta parhaani mukaan yritin muuntaa ne myös desilitroiksi.

Laitan tähän myös vähän painoja ylös:

vehnäjauhot 1 dl = 60g

sokeri 1 dl = 85g

 

2 munan pohja:

2 kananmunaa (100g)

n. 3/4 dl sokeria (70g)

n. 1,25 dl vehnäjauhoja (70g)

 

4 munan pohja:

4 kananmunaa (200g)

n. 1½ dl sokeria (140g)

n. 2 ½ dl vehnäjauhoja (140g)

 

6 munan pohja:

6 kananmunaa (300g)

2 ½ dl sokeria (210g)

3 ½ dl vehnäjauhoja (210g)

 

1. Kananmunat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Jos sinulla on aikaa, ota ne lämpiämään hyvissä ajoin ennen pohjan valmistusta. Kananmunien lämpiämistä voi myös nopeuttaa laittamalla ne lämpimään vesiastiaan kuorineen tai hajoittamalla ne kulhoon ja laittamalla kulho vesihauteeseen.

2. Varmista, että kulho ja vispilät ovat puhtaat ja kuivat. Kananmuna ei vaahtoudu, jos astia on märkä.

3. Mittaa kananmunat ja sokeri kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Muista olla tarkkana, jos käytät yleiskonetta, ettei vaahto lässähdä, sitä ei saa vaahdottaa liikaa. Hyvä nyrkkisääntö on, kun vaahto alkaa olla melkein valmista, pienennä koneesta tehoja ja vaahdota massaan ilmaa pienellä nopeudella. Sähövatkaimella harvoin tulee sitä ongelmaa eteen, että massaa on vaahdotettu liikaa. Vaahdon valmiutta voi kokeilla kastamalla sormenpään vaahtoon, jos vaahto ei valu sormesta, on se valmista. Myös hyvä keino on kokeilla sähkövatkaimen vispilällä, jääkö kuvio vaahdon pintaan. Kun kuvio jää pintaan, on vaahto valmista.

4. Mittaa jauhot erilliseen kulhoon ja siivilöi ne massan joukkoon. Siivilöi kaikki jauhot kerralla, älä koputa siivilää kulhon reunaan, ettei ilma häviä vaahdosta. Itse sekoitan jauhot aina sähkövatkaimen pienimmällä nopeudella ihan muutaman pyöräytyksen ja loput sekoitan vispilällä käsin varovasti nostellen.

5. Jos käytät jotain muuta, kuin irtopohjaista kakkuvuokaa, voitele ja jauhota vuoka. Irtopohjavuokaan riittää, kun laittaa leivinpaperin pohjalle.

6. Kaada massa kakkuvuokaan. Pinnan saa helposti tasaiseksi, kun pyöräyttää vuokaa muutaman kierroksen pöydällä. Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteen lämmössä pohjan koosta riippuen n. 30-45 minuuttia. Pieni pohja luonnollisestikin kypsyy nopeammin kuin iso. Kokeile tikulla kypsyyttä, jos et ole varma onko kakku sisältä kypsä. Kypsän kakun pinta antaa hieman periksi sormella painettaessa, mutta sen pitäisi palautua. Jos kakku on raaka, sormella painettaessa pintaan jää pysyvä kolo.

7. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa hetken aikaa ennen kuin irroitat sen. Pohja saa kuitenkin olla vielä lämmin irroitus vaiheessa. Anna pohjan sitten jäähtyä ritilän päällä. Kakkupohjan voi hyvin pakastaa muovikelmuun käärittynä. Huoneenlämmössä se säilyy hyvin seuraavaan päivään. Jos laitat pohjan jääkaappiin, laita kelmu päälle. Itse säilytän pohjan huoneenlämmössä, jos leivon sen seuraavana päivänä. Silloin laitan kakkuvuoan takaisin kakun päälle kakun jäähdyttyä.