Mummo etelä-suomesta lähetti meille pohjoisen asukeille kamalasti omenoita. Niistä on tullut tehtyä mm. omppuylläri vuokia menneellä viikolla ja nyt oli hillon vuoro. Kirjoitan alkuperäisen ohjeen, jonka löysin Margit Heikkilän, Kesän kaunein sato, kirjasta. Itse muokkasin hieman ohjetta, joten laitan sulkuihin minun käyttämäni aineet ja määrät.

1975609.jpg

Itse tein alla olevasta ohjeesta vain puolikkaan annoksen.

Ohje:

1, 8 kg omenoita

7 dl vettä

1 sitruuna (sitruunaesanssia n. 2rkl)

1,4 kg sokeria (hillosokeria)

1,4 dl calvadosta (konjakkia)

1. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Pilko omenat paksuiksi lohkoiksi.

2. Kaada omenlohkot, vesi ja sitruunan raastettu kuori sekä mehu kattilaan. Keitä kunnes omenat ovat pehmeitä.

3. Soseuta seos sauvasekoittimella tai sosemyllyllä.

4. Lisää sokeri ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Keitä sitten n. 10 minuuttia kovalla lämmöllä, että sokeri hyytyy.

5. Lisää Calvados ja jaa hillo kuumiin puhtaisiin lasipurkkeihin. Anna hillon jäähtyä huoneenlämmössä ja laita jäähtyneet purkit jääkaappiin. Hillo on valmista seuraavana päivänä.