Ulkona sataa, tulee ja on kylmää, märkää ja pimeää... Mikäs sen ihanampaa kuin laittaa leivinuuniin kunnon tulet ja pyöräyttää sitten pari leipää uunin lämmössä.

1954776.jpg

1954774.jpg

Kukapa pystyisi vastustamaan vastaleivotun leivän ihanaa tuoksua ja ajatusta tuoreesta lämpimästä leivästä pienen voinokareen kera... hmmm...

Ohje:

( Tästä tulee 2 kpl vuokaleipiä n. 2 litran vetoisiin vuokiin)

50 g hiivaa

1 litra kevyt maitoa (minä käytän laktoositonta)

2 rkl öljyä

2 tl suolaa

1 litra runsaskuituisia kaurahiutaleita

8 dl hiivaleipäjauhoja

n. 9 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä maito ja öljy käden lämpöiseksi (37 astetta) ja liota hiiva nesteen joukkoon.

2. Lisää suola, kaurahiutaleet ja hiivaleipäjauhot taikinaan ja vaivaa sitä voimakkaasti. Ripottele pinnalle ohut kerros vehnäjauhoja, peitä sitten taikina leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Noin 30-40 minuuttia.

3. Lisää sitten vehnäjauhoista osa joukkoon ja vaivaa taikinaa kulhossa. Vaivaa loput jauhot taikinaan pöydällä.

4. Leivo taikinasta kaksi sileää pitkän mallista limppua. Nosta ne hyvin voideltuihin ja kaurahiutaleilla jauhotettuihin vuokiin. Pistele leivät ja anna niiden kohota lähes kaksinkertaisiksi. Noin 30 minuuttia.

5. Jos paistat leivät sähköuunissa, paista niitä 225 asteen lämmössä ritilän päällä ensin 15 minuuttia aivan alimmalla ritilätasolla. Nosta sen jälkeen ritilä seuraavalle korkeudelle ja jatka paistamista vielä n. 30 minuuttia. Jos taas paistat leivinuunissa, paista leipiä normaalisti pellin päällä n. 45 minuuttia.

6. Voitele leivät vedellä juuri ennen uunista ottamista ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

7. Anna leipien asettua hetki vuoissaan ennen kuin kumoat ne. Kumoa leivät varovasti ritilän päälle ja käännä ne oikein päin. Anna jäähtyä leivinliinaan käärittyinä ritilän päällä.

Huom! Leipien pitäisi antaa tekeytyä seuraavaan päivän ennen viipalointia. (ohjeen mukaan)

Mutta, kuka sitä nyt malttaa odottaa huomiseen, kun voi syödä jo tänään =) Oli muuten älyttömän hyvää leipää, jopa minun mielestä, joka yleensä en juurikaan leipää syö.