Heti aamusta oli jo sellainen tunne, että tänään pitäisi leipoa jotain kivaa. Seuraavaksi päätin tehdä jotain sellaista, mihin on jo ainekset valmiina, ettei tarvitse kauppaan lähteä. Pitkään oli mielessä pyörinyt idea, että tekisin jotain leivoksia pieniin piirasvuokiin, joita minulla on 18 kpl. Leivontakansioita pläräillessäni silmiini osui suklaa-päärynävuokien ohje. Ja siltä pohjalta sitten lähdin ideaani toteuttamaan. Ohjetta olen jonkin verran muutellut, mutta laitan tähän alkuperäisen ohjeen. Suluissa on minun käyttämäni aineet.

Välillähän leivonnassa käy niin, ettei kaikki mene ihan suunnitelmien mukaan... ja tänään oli se päivä. Alusta asti aivan kaikki meni pieleen, mutta lopputulos kuitenkin oli erittäin hyvä, eikä leivoksista huomaa mitään, paitsi minä itse. Tuli oikein hyvä mieli, kun syöjät kehuivat makua hyväksi, eikä kukaan huomannut, että jotain olisi mennyt pieleen ennen kuin kerroin koko tarinan... =)

1970232.jpg

Ohje:

Pohjataikina:

n. 4 dl vehnäjauhoja

100 g huoneenlämpöistä voita

1 ½ dl tomusokeria

1 munan keltuainen (laitoin kaksi)

hyppysellinen suolaa

Täyte:

4-5 päärynää (laitoin 4 omenaa)

1 ½ dl vaaleaa muscovadosokeria (laitoin 1 dl sokeria ja ½ dl fariinisokeria)

50 g rouhittua tummaa suklaata

50 g saksanpähkinärouhetta (laitoin hasselpähkinä- ja mantelirouhetta sekaisin)

(laitoin myös n. 1 tl kanelia)

Huom! Tarvitset 6 kpl n. 8cm:n halkaisijaltaan olevaa leivosvuokaa.

1. Sekoita vehnäjauhot, voi, tomusokeri, keltuainen ja suola taikinaksi käsin tai yleiskoneessa. Tee taikinasta levy ja laita se kelmuun käärittynä jääkaappiin n. 30 minuutiksi. (Minulla taikina jäi aika jauhoiseksi tuon ohjeen mukaan tehtynä, joten lisäsin siihen toisen keltuaisen ja hieman vettä. Tämän voi tehdä myös perus murotaikinan ohjeella.)

2. Kuori päärynät (omenat) ja poista niistä siemenkodat. Kuutioi ne. Paista päärynöitä ja sokeria pannulla kunnes seos paksuuntuu. Päärynä kuutiot eivät kuitenkaan saa mennä mössöksi. Sekoittele välillä, ettei seos pala. Ota pannu pois liedeltä ja anna seoksen hieman jäähtyä. Lisää sitten joukkoon suklaarouhe ja pähkinärouhe. (Itselläni seos ei paksuuntunut vaikka kuinka sitä paistoin, mutta se ei vaikuttanut lopputulokseen millään tavoin.)

3. Kauli taikina ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä ja leikkaa siitä 6 ympyrää, jotka ovat hieman suurempia kuin leivosvuoat.

4. Painele taikinaympyrät vuokiin ja voitele kananmunalla reunat. Laita täytettä jokaiseen vuokaan, ei kovin täyteen.

5. Kerää ylijäämä taikina yhdeksi palloksi ja kaulitse se uudelleen ohueksi levyksi. Ota sitten muotilla levystä vuokien kokoisia ympyröitä 6 kpl. Niistä tulee leivoksille kannet. Voitele ympyrät kananmunalla ja aseta sitten leivoksen päälle voideltu puoli alaspäin. Nipistele reunat hyvin kiinni. Voitele kannet kananmunalla.

6. Paista leivoksia uunin keskitasolla 175 asteessa n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

Nämä olivat kyllä todella herkullisen makuisia. Taikinakin oli ihan hyvää, vaikka leipomisvaiheessa meinasi jo usko loppua sen kanssa. Saatoin kyllä mitata jauhot pikkaisen reilulla kädellä ja sen vuoksi taikinasta tuli murenevaa. Sain kuitenkin tilanteen kohtuullisesti pelastettua lisäämällä taikinaan toisen keltuaisen ja hieman vettä. Vettä lorahti aluksi liikaa ja jouduin laittamaan hiukan jauhojakin lisää, mutta sen jälkeen taikinan kaulitseminen onnistui vaivatta. Aina kaikki ei voi mennä juuri suunnitelmien mukaan. Ohjeissa on heittoja ja uunien lämpötilat saattavat vaihdella. Ainahan leivonnaisissa näkyy leipurin kädenjälki. Samalla ohjeella tehdyt kaksi kakkua voivat olla ihan erilaiset, kun eri leipuri on ne valmistanut.