Eilen lämmittelin taas leivinuunia ja tekaisin siinä samalla sitten kaksi erilaista joululeipätaikinaa, joista kummastakin tuli kaksi leipää. Tietenkin leipiä piti maistaa, että kelpaavatko joulupöytään. Noh... sain minä kumpaakin mallia yhdet pakkaseen, loput tuli melkeinpä illan aikana syötyä. Ei vaan voinut vastustaa tuoretta leipää... varsinkaan joululimppua... kyllä olivat molemmat erittäin hyviä.

2098095.jpg

Tässä siis etualalla tumma luumulimppu ja takana oikealla vaaleampi mausteleipä

Tässä ohjeet molempiin leipiin:

Tumma luumulimppu (2kpl)

Ohje:

4 dl piimää

50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan

1 ½ dl luumumarmeladia tai hilloa

n. 1 tl suolaa

1-2 rkl rouhittua fenkolia tai anista

½ tl inkiväriä

½ tl kanelia

2 dl grahamjauhoja

8-9 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä tai 50 g margariinia (itse laitoin juoksevaa floraa)

Voiteluun:

2 rkl vettä

2 rkl siirappia

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.

2. Lisää luumusose, mausteet ja grahamjauhot.

3. Alusta taikinaan vehnäjauhot ja loppuvaiheessa rasva.

4. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

5. Leivo taikinasta kaksi pyöreää limppua ja pane ne pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota leivinliinalla peitettynä.

6. Voitele leivät siirappivedellä. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.

7. Voitele leivät vielä siirappivedellä heti paistamisen jälkeen.

 

Vaalea mausteleipä (2kpl)

Ohje:

5 dl piimää

50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan

n. 1 ½ tl suolaa

2 rkl rouhittua fenkolia

2 tl jauhettua pomeranssinkuorta

3/4 dl siirappia

4 dl sämpyläjauhoja

6-7 dl vehnäjauhoja

3/4 dl öljyä tai 75 g margariinia

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen.

2. Lisää joukkoon mausteet ja siirappi.

3. Alusta taikinaan jauhot ja viimeiseksi rasva.

4. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

5. Leivo taikinasta kaksi pyöreää limppua ja pane ne pellille leivinpaperin päälle. Anna leipien kohota ennen paistoa.

6. Voitele leivät vesisiirappiseoksella ennen paistoa. Paista 175 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.

7. Voitele leivät heti paiston jälkeen vesisiirappiseoksella.

 

Nautitaan hyvässä seurassa joulupöydässä... tai heti, jos ei jaksa odottaa jouluun =) Avaan nyt joululeivonta kategorian ja laitan nämä sinne, pian tulee lisää joululeivonnaisia =)