Tämän ohjeen bongasin muutama vuosi sitten muistaakseni yhteishyvän ruokaliitteestä. Leivästä tuli heti yksi suosikeista ja tämä sopii jouluun todella hyvin, vaikkei varsinainen joululeipä olekaan. Mummo ihastui tähän myöskin, kun muutama vuosi sitten jouluna vein tuliaisiksi, niinpä sitten lupasin tänä vuonna taas viedä leipää ja samalla tein itsellekin pari limppua.

2151351.jpg

Ohje:

2 dl vettä

1 ½ dl maltaita

3 dl omenamehua

50 g hiivaa

1 dl omenasosetta

1 dl siirappia

3 tl suolaa

2 tl pomeranssinkuorta

1 dl leseitä (esim. ruisleseitä)

3 dl ruisjauhoja

6 dl vehnäjauhoja

½ dl juoksevaa rasvaa

voiteluun: siirappivettä

1. Sekoita maltaat kädenlämpöiseen veteen. Anna turvota peitettynä ainakin kaksi tuntia tai seuraavaan päivään.

2. Lisää maltaiden joukkoon kädenlämpöinen mehu. Murenna joukkoon hiiva.

3. Lisää huoneenlämpöiset omenasose, siirappi ja mausteet.

4. Sekoita joukkoon ruisjauhot, leseet, vehnäjauhot sekä rasva. Alusta pehmeä taikina. Huom! Taikina on aika löysää!

5. Voitele kaksi pitkänomaista leipävuokaa. Kaada taikina vuokiin ja anna kohota peitettynä noin tunti.

6. Paista 175 asteisessa uunissa tunnin ajan. Voitele kypsät leivät siirappivedellä.