Innostuin piiitkästä aika leipomaan sämpylöitä. Oikein piti sitten ihmetellä, ettei niitä tule useammin tehtyä. Sämpylöiden teko on kuitenkin todella helppoa ja nopeaa ja raaka-aineetkin usein on valmiina. Sämpylätaikinaan kun pystyy hyvin kätkemään jämiä jääkaapista, niin tein nytkin. Tuhosin juustoa oikein urakalla ja raastoin sitä sämpylätaikinan joukkoon. Lisäksi tyhjensin jauhopussien loppuja sekaan.

Ohje:

½ l maitoa tai vettä (omenamehukin käy)

50 g hiivaa

1 tl suolaa

2 rkl siirappia

½ dl seesaminsiemeniä

75 g sulatettua voita tai margariinia (öljyä)

2-3 dl juustoraastetta

n. 2 dl sihtiruisjauhoja

n. 5-7 dl sämpyläjauhoja

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon.

2. Lisää suola, siirappi ja seesaminsiemenet.

3. Lisää sihtiruisjauhot, juustoraaste ja osa sämpyläjauhoista. Alusta taikinaan sitkoa vatkaamalla sitä voimakkaasti. (Jos teet taikinan koneella voit lisätä jauhoja enemmän kerrallaan.)

4. Lisää sula rasva ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon.

5. Lisää jauhoja pienissä erissä ja varo, ettei taikinasta tule liian kovaa. Taikina on sopivan kimmoisaa, kun se irtoaa kulhon reunoista. Yleiskoneella taikinan vaivaus aika on n. 10 minuuttia.

6. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

7. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia ja pane toinen taikina takaisin kulhoon odottamaan.

8. Leivo taikinasta pitkä tanko halkaisijaltaan n. 4 cm. Leikkaa tangosta n. 4 cm:n mittaisia paloja ja pyörittele palat sämpylöiksi.

9. Paina palat alas ja anna niiden kohota ennen paistoa n. 30 minuuttia. Halutessasi voitele sämpylät vedellä ennen uuniin laittoa ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä tai juustoraastetta.

10. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes alkavat saada hieman väriä.

Huom! Laitoin ohjeen sen mukaan, miten itse tein. Ihan tarkkoja määriä en osaa antaa, koska tein taikinan ihan näppituntumalla. Sämpylätaikinaan voi ihan hyvin laittaa muitakin jauhoja, esimerkiksi hiivaleipäjauhoja. Ruisjauhoja ei kannata yksistään laittaa kovin paljoa, ettei taikinasta tule kovaa ja sämpylöistä kuivia.