En ole munkkeja paistanut sitten kouluvuosien, mutta nyt ajattelin isännän mieliksi niitä tekaista. Okei, myönnetään... ehkä hieman myös omaksi mieliksikin. =)

1272463994_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tein munkkeja varten ihan tavallisen puolen litran pullataikinan, josta käytin noin puolet munkkeihin. Ohjeen pullataikinaan saat täältä.

1272473633_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. Ota sopiva määrä pullataikinaa ja vaivaa siitä ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä.

2. Pyöritä taikinasta tankoja ja leikkaa ne paloiksi.

3. Pyörittele sitten palat pyöreiksi munkeiksi. Ota huomioon, että palat paisuvat nostatuksen ja paiston aikana.

4. Kohota munkkeja liinan alla noin puolituntia.

5. Sillä aikaa, kun munkit ovat nousemassa, laita rasva kattilaan sulamaan. Munkkien paistoa varten on olemassa mm. munkinpaistorasvaa, kookosrasvaa ja myös tavallinen öljykin käy.

6. Jätä pieni pala taikinaa koepalaksi. Öljy on tarpeeksi kuumaa, kun se paistuu kypsäksi noin minuutissa.

7. Nosta kohotettuja munkkeja muutama kattilaan kiehumaan. Niitä ei kannata laittaa liikaa kattilaan, jotta niille jäisi tilaa kohota.

8. Pienennä hellasta lämpöä keskilämmölle, lämpö on sopiva kun munkit paistuvat noin 3-4 minuutissa kypsiksi.

9. Varaa valmiiksi talouspaperia, jonka päälle voit nostaa kuumat munkit hetkeksi aikaa valumaan.

10. Munkit kannattaa sokeroida heti lämpinä, kunhan vain ovat sen varran jäähtyneet, ettei sormet pala.

Ole varovainen kuuman rasvan kanssa, se saattaa syttyä herkästi palamaan, jos kuumenee liikaa. Älä koskaan sammuta rasva paloa vedellä! Kattilan kansi on hyvä palon tukahduttamiseen.

Mukavaa Vappua kaikille!