Isäntä tarvitsi johonkin ruoanlaittoon ananasmehua ja avasi yhden ison säilykeananastölkin, josta tarvitsi siis vain mehun. Ananakset jäivät sitten kokonaan käyttämättömiksi ja eiväthän ne kovin kauaa avatussa tölkissä säily. Päätin sitten leipoa niistä jotain seuraavana päivänä. Sulaiset ja makeat piirakat kirjasta kokeilin hieman paremman piirakkataikinan ohjetta. Tässäpä on lopputulos.

1286193401_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohje:

Parempi piirakkataikina:

200g vehnäjauhoja

hyppysellinen suolaa

100g rasvaa (esim. puolet margariinia ja puolet voita)

1 munan keltuainen

2-3rkl jäävettä

1. Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Leikkaa rasva kuutioiksi ja lisää se jauhoihin.

2. Sekoita rasva nyppimällä se sormin tasaisesti jauhoihin, kunnes seoksesta tulee murumaista.

3. Lisää munan keltuainen ja sekoita seosta leveäkärkisellä veitsellä, kunnes se alkaa muodostua taikinaksi. Lisää tarvittaessa ripaus vettä, että taikinasta tulee kiinteä.

4. Kumoa taikina jauhotetulla työtasolle ja painele se kevyesti kasaan. Anna taikinan levätä kylmässä noin puoli tuntia ennen leipomista.

Tämä taikina on kuin murotaikina ja sopii hyvin sekä suolaisiin että makeisiin piiraisiin.

Täyte:

1 isto tölkki ananasta (n.350g)

1 ½ prk rahkaa (á 250g)

2 kananmunaa

1 ½ dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

1. Soseuta ananas sauvasekoittimella ja sekoita sitten rahkan kanssa tasaiseksi massaksi.

2. Lisää kananmunat ja vatkaa hyvin sekaisin.

3. Lisää sokeria maun mukaan ja makeuta vielä vaniljasokerilla.

4. Ota taikina kylmästä ja kaulitse se jauhotetulla työtasolla n. 3-4mm paksuiseksi ympyräksi, joka on n. 3-4 cm suurempi, kuin vuoka. Nosta taikina voidellun piiras vuoan päälle ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa taikinapyörällä ylimääräiset pois.

5. Esipaista pohjaa 190 asteen lämmössä n. 5-7 minuuttia. Laita pohjan päälle foliota ja vaikka herneitä paiston ajaksi, näin estät reunojen alas valumisen.

6. Ota piiraspohja uunista ja kaada täyte päälle. Halutessasi voit tehdä yli jääneestä taikinasta koristenauhoja ja koristella niillä piirakan pinnan.

7. Paista piirakkaa 190 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla n. 40 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, suojaa se foliolla.

8. Tarjoa piirakka jäähtyneenä, täyte on kuumana vielä löysää.

Tästä tuli ihan hyvää, vaikka itse en erikoisemmin ananaksesta välitäkään. Sen vuoksi halusin soseuttaa ananakset mielummin, kun olisin laittanut sen paloina täytteen joukkoon.