No niin blogipäivitykset jatkuvat normaaliin tapaan kuten myös leipominen. Joulukin jo uhkaavasti lähestyy, pian saa alkaa syömään pipari taikinaa...siis eiku... leipomaan pipareita... =) Eilen tein vaihteeksi kuivakakkua. Ohje on Kaarina Roinisen parhaat leivonnaiset kirjasta. On muuten tosi hyvä kirja, suosittelen lämpimästi.

2075155.jpg

Ohje:

150 g margariinia tai voita

1 ½ dl sokeria

2 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

½ tl neilikkaa

1 tl soodaa

2-3 banaania (n. 2½ dl sosetta)

1 dl kermaviiliä tai piimää (laitoin piimää)

1. Voitele ja jauhota n. 2 litran vetoinen kakkuvuoka.

2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sähkövatkaimella n. 10 minuuttia.

3. Lisää kananmunat yksitellen vaahdon joukkoon koko ajan hyvin vatkaten.

4. Sekoita kuivat aineet keskenään. Survo banaanit soseeksi haarukalla.

5. Lisää kuivat aineet, banaanisurvos ja piimä taikinan joukkoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekoittuneet.

6. Kaada taikina vuokaan, täytä vain noin 2/3 osaa vuoan tilavuudesta, että kakulle jää tilaa nousta paiston aikana uunissa.

7. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteen lämmössä n. 60-65 minuuttia. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti vuoassaan ennen kuin kumoat sen. Anna sitten kakun jäähtyä kokonaan vuoalla peitettynä.

Vinkkejä kuivakakkujen valmistukseen!

* ota rasva ajoissa huoneen lämpöön, se vaahtoutuu parhaiten huoneenlämpöisenä

* rasvaa ja sokeria vaahdotettaessa tulee vatkata voimakkaasti sähkövatkaimella n. 10 minuuttia, yleiskoneella ehkä vähän vähempikin aika riittää.

* myös kananmunat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisenä

* rasva-sokerivaahtoon lisätään kananmunat aina yksitellen hyvin vatkaten, ettei taikina juoksettuisi. (Kananmunien tulee myös olla huoneenlämpöisiä)

* kaikkien kakkuun käytettävien raaka-aineiden tulisi olla saman lämpöisiä (älä siis lisää jääkaappi kylmää nestettä kakkuun--> vaarana juoksettuminen)

*piimän, viilin ym. nesteen voi ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön

* jos kakussa on nestettä, sekoita sitä mahdollisimman vähän, jotta sitkoa ei pääse muodostumaan ja kakusta tulee murea

* jos käytät taikinassa esim. sukatteja, pyörittele ne jauhoissa ennen taikinaan lisäämistä. Jauhoissa pyörittely estää niiden valumista pohjalle. (Kovin löysään kakkutaikinaan en suosittele lisättävä raskaita "täyteitä" koska ne valuvat pohjalle hyvin herkästi.)

* sekoita leivinjauhe ja sooda aina jauhojen joukkoon. Sekoita jauhot taikinaan, älä vatkaa!

* paista kuivakakkuja aina uunin alimmalla ritilätasolla

* kypsyyttä voi kokeilla tikulla. Kypsä kakku irtoaa vuoan reunoista.

* Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista

* jäähdytä kakku vuoalla peitettynä, siten mehukkuus säilyy parhaiten