On ollut jo pitkään mielessä leivän leipominen, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi edes katsella sopivaa ohjetta. Eilen sitten kaupassa käydessäni katselin jauhopusseja hieman sillä silmällä ja matkaan tarttui ihan perus hiivaleipäjauhoja. Pussin kyljessä oli ihan kivan oloinen leipä ohje, joten tänään päätin sen sitten testata.

1319805544_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Ohje:

taikinajuuri:

½ l vettä (mehua, maitoa, piimää)

30 g hiivaa (=2/3 pakettia)

2 rkl siirappia

6 dl hiivaleipäjauhoja

(lisäksi voi laittaa esim. 1dl leseitä)

taikina:

2 tl suolaa

½ dl öljyä tai juoksevaa margariinia

n. 8dl hiivaleipäjauhoja

(jauhoista osan voi korvata vaikka kaurahiutaleilla, leipätaikinan voi myös maustaa esim. kuminalla tai fenkolilla. Tähän leipään voi myös upottaa erilaisia siemeniä halutessaan)

 

1. Valmista ensin juuri. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.

2. Lisää joukkoon siirappi ja jauhot.

3. Anna levätä noin puoli tuntia huoneen lämmössä. Jos haluat enemmän makua leipään, anna juuren tekeytyä jääkaapissa 1-3 tuntia.

4. Valmista sitten taikina lisäämällä juuren joukkoon rasva, suola ja jauhot.

5. Alusta taikina kimmoisaksi ja leivo siitä heti 3 isoa limppua.

6. Kohota leivät kaksinkertaisiksi leivinliinan alla.

7. Paista leipiä 200 asteisen uunin alimmalla tasolla n. 25 minuuttia.

 

Tulikin oikein maukkaita leipiä tällä ohjeella. Piti päästä heti lämpimänä maistelemaan ja päälle tietenkin sipaisu oikeaa voita. Vaihtelua makuun saa helposti hieman mausteita lisäämällä ja korvaamalla osan jauhoista, vaikka kaura- tai neljänviljan hiutaleilla. Näihin leipiin laitoin juureen 1dl kolmen viljan leseseosta.