Pitkään on pitänyt leipoa jotain suolaista piirakkaa, mutta jostain kumman syystä se on yleensä viimehetkellä vaihtunut johonkin makeampaan versioon. Nyt tein kuitenkin kinkkupiirakkaa. Pohjaan otin sopivan oloisen ohjeen (jälleen) tuosta maan mainiosta Kaarina Roinisen parhaat kotileivonnaiset kirjasta. Täytteen sovelsin ihan omasta päästä sen mukaan, mitä jaakaapissa sattui olemaan. Pizzasuikaleet ostin ihan vartavasten kaupasta tänään.

Ihan tarkkoja määriä tuon täytteen suhteen ei tullut mitattua. Viikonloppuna jäi voileipäkakun koristelusta persiljasilpulla höystettyä juustoraastetta, jonka käytin tähän piirakkaan. Samoin laitoin pienen palan jäljelle jäänyttä cheddarjuustoa kuutioituna tuohon täytteen sekaan. Jokainen voi itse arvioida kuinka paljon juustoa piiraaseensa haluaa. Laitan ohjeeseen kuitenkin noin arviot määristä.

Ohje:

(piirasvuokaan)

Pohja:

½ dl perunamuusijauhetta (itsellä oli hiutaleita)

2 dl sämpyläjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

75 g margariinia tai voita

1 dl vettä

Täyte:

300 g Portin pizzasuikaleita

1 isohko sipuli

2 kananmunaa

2 dl kermaa

n. 3 dl juustoraastetta

n. 50 g cheddarjuustoa kuutioituna

mustapippuria

1. Valmista pohjan taikina ensin: sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon rasva.

2. Lisää vesi ja sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat. Anna taikinan jähmettyä kylmässä ainakin tunti.

3. Silppua sipuli ja hauduta sitä pari minuuttia mikrossa tai hetki pannulla.

4. Kuutioi cheddarjuusto. Sekoita kananmunat, kerma, juustoraaste, sipulit ja cheddarjuusto keskenään. Mausta mustapippurilla.

5. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse siitä hieman piirasvuokaa suurempi ympyrä. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen pois.

6. Levitä pizzasuikaleet pohjan päälle ja kaada juustokermaseos päälle. Tasoita pinta.

7. Voit tehdä pieniä koristeita ylitse jääneestä taikinasta halutessasi. (itselläni sitä ei paljoa jäänytkään)

8. Paista piirakkaa 225 asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa.

Tämä oli oikein herkullista! Tykkäsin pohjastakin, se ei mielestäni ollut niin kovin rasvaisen oloinen ja sämpyläjauhot antoivat siihen mukavan erilaisen maun ja rakenteen. Voin suositella lämpimästi.