Perus pullataikinasta on moneksi. Tietenkin siitä leivotaan maistuvat pikkupullat erilaisine variaatioineen, mutta myös pitkot, piiraiden pohjat ja munkit voi tehdä samasta taikinasta. Tässäpä on ihan tavallisen kotipullan taikina ohje.

Ohje:

½ l maitoa tai vettä (myös esim. omenamehu käy)

50 g hiivaa (=1paketti)

1 kananmuna

kardemummaa (noin 1/3 pötkö)

2 tl suolaa

2 dl sokeria

150 g voita tai margariinia

n. 14-15 dl vehnäjauhoja


1272458954_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

          1272458976_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. Lämmitä neste käden lämpöiseksi ja liota siihen hiiva.

1272458927_img-d41d8cd98f00b204e9800998e       1272459015_img-d41d8cd98f00b204e9800998e              

2. Lisää taikinan joukkoon kananmuna, kardemumma, suola ja sokeri ja sekoita vispilällä hyvin sekaisin.      

1272458901_img-d41d8cd98f00b204e9800998e       1272458879_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3. Lisää sitten suurin osa jauhoista taikinaan ja aloita vaivaus yleiskoneella (toki taikinan voi tehdä käsinkinkin) alustuksen loppupuolella lisää sulatettu rasva joukkoon ja loput jauhot.

1272458607_img-d41d8cd98f00b204e9800998e       1272458584_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

4. Jatka taikinan vaivausta, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoista. Ripottele hieman jauhoja pinnalle ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä.

 

Tästä perustaikinasta voit leipoa monenlaisia pullia. Tarkempia ohjeita löytyy postauksistani.

 

Vinkkejä pullan leipomiseen:

  • Pullataikinasta kannattaa tehdä mielummin hieman löysä, kuin kova. (kovasta taikinasta tulee kuivia pullia)
  • Anna taikinan kohota kunnolla ennen pullien leipomista.
  • Pullat on myös hyvä kohottaa kunnolla ennen niiden paistamista.
  • Pikkupullat paistuvat n. 7-8 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla 225 asteen lämmössä.
  • Pitkot paistuvat n. 15 minuuttia uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteen lämmössä.
  • Pullat kannattaa pakastaa heti niiden jäähdyttyä.